Puchacz [2]

Puchacz (łac. Bubo bubo)

Seria: Zwierzęta świata
Nominał: 2 zł
Metal: (CuAl5Zn5Sn1) NG
Średnica: 27 mm
Waga: 8.15 g
Stempel: zwykły
Naklad: 990000 sztuk
Rant: ośmiokrotnie powtórzony napis: NBP, co drugi odwrócony o 180 stopni, rozdzielony gwiazdkami
Dodatek: brak
Data emisji: 2005-03-15
Cena emisyjna: 2 zł
Wizerunki: dorosłego puchacza oraz trojga piskląt w gnieździe na sośnie. U góry z prawej strony półkolem napis: PUCHACZ - Bubo bubo.

Projektant: Andrzej Nowakowski
Wizerunek orła ustalony dla godła Rzeczypospolitej Polskiej. Pod orłem oznaczenie roku emisji: 2005, poniżej napis: ZŁ 2 ZŁ. Po bokach łap orła wizerunki flagi państwowej. U góry półkolem napis: RZECZPOSPOLITA POLSKA. Pod lewą łapą orła znak mennicy: MW.

Projektant: Ewa Tyc-Karpińska

Porównywarka cen sklepowych

Jeśli chcesz mieć prezentowane wszystkie nazwy sklepów wykup abonament.
www.supermonety.pl 5.99
6.00  
7.00  
8.00  
8.00  
8.50  
9.90  
10.00  
10.00  
www.monety24.net 10.00
10.00  
www.monetyujurka.pl 11.00
www.enumizmatyczny.pl 14.00
15.00  

Ceny aukcyjne i sklepowe

Jeśli chcesz mieć prezentowane wykresy cen aukcyjnych wykup abonament.

Ceny katalogowe

Jeśli chcesz mieć prezentowane wykresy cen katalogowych wykup abonament.

Statystyki inwestycyjne

Jeśli chcesz mieć prezentowane dane z tego działu wykup abonament.

Pomocnik inwestycyjny

Jeśli chcesz mieć prezentowane dane z tego działu wykup abonament.

Artykuł związany z monetą

Puchacz

Puchacz Bubo bubo, największa z sów żyjących u nas w kraju, jest powszechnie znany z ogrodów zoologicznych, gdzie zwraca uwagę swoim charakterystycznym wyglądem. Spopularyzowała go także literatura piękna (np. Mickiewicz w „Dziadach") używając jako rekwizytu dla tworzenia nastroju tajemniczości i grozy. Jednak mało kto miał możność spotkać się z nim w przyrodzie - choćby słyszeć jego nocne nawoływanie - ponieważ jest on w naszym kraju rzadkością ornitologiczną, zamieszkuje w odludnych okolicach i prowadzi skryty, nocny tryb życia.

Puchacz jest jednym z naszych największych ptaków - rozpiętość jego skrzydeł osiąga 160-188 cm, długość ciała - 60-75 cm, ciężar samców - 1,5-2,8 kg, a samic - 1,7 - 4,2 kg. Jego postać ...

Czytaj cały artykuł