Borsuk [2]

Borsuk (łac. Meles meles)

Seria: Zwierzęta świata
Nominał: 2 zł
Metal: (CuAl5Zn5Sn1) NG
Średnica: 27 mm
Waga: 8.15 g
Stempel: zwykły
Naklad: 1500000 sztuk
Rant: ośmiokrotnie powtórzony napis: NBP, co drugi odwrócony o 180 stopni, rozdzielony gwiazdkami
Dodatek: brak
Data emisji: 2011-01-27
Cena emisyjna: 2 zł
Centralnie, stylizowany wizerunek borsuka na tle stylizowanych wizerunków roślin. U góry, po prawej stronie, półkolem napis: BORSUK Meles meles.

Projektant: Grzegorz Pfeifer
Wizerunek orła ustalony dla godła Rzeczypospolitej Polskiej. Pod orłem oznaczenie roku emisji: 2011, poniżej napis: ZŁ 2 ZŁ. Po bokach łap orła stylizowane wizerunki flagi państwowej Rzeczypospolitej Polskiej. U góry półkolem napis: RZECZPOSPOLITA POLSKA. Pod lewą łapą orła znak mennicy: M/W.

Projektant: Ewa Tyc-Karpińska

Porównywarka cen sklepowych

Jeśli chcesz mieć prezentowane wszystkie nazwy sklepów wykup abonament.
2.50  
2.80  
2.90  
www.alegan.pl 3.00
3.00  
3.00  
3.00  
3.00  
3.30  
3.30  
3.50  
3.99  
www.supermonety.pl 3.99
4.00  
www.e-numizmatyk.pl 4.00
4.00  
www.monety.gdynia.pl 4.00
4.00  
www.monetyujurka.pl 4.00
www.numizmatyczny.pl 4.00
4.50  
5.00  
5.00  
5.00  
www.enumizmatyczny.pl 7.00
www.monety24.net 7.00

Ceny aukcyjne i sklepowe

Jeśli chcesz mieć prezentowane wykresy cen aukcyjnych wykup abonament.

Ceny katalogowe

Jeśli chcesz mieć prezentowane wykresy cen katalogowych wykup abonament.

Statystyki inwestycyjne

Jeśli chcesz mieć prezentowane dane z tego działu wykup abonament.

Pomocnik inwestycyjny

Jeśli chcesz mieć prezentowane dane z tego działu wykup abonament.

Artykuł związany z monetą

Borsuk

Borsuk (zwany także jaźwcem) to masywne zwierzę o wydłużonej szyi i charakterystycznie ubarwionej głowie. Jego mocne kończyny są zakończone długimi pazurami, ubarwienie grzbietu i boków ciała jest srebrzystoszare, a łapy - czarne. Pysk i czoło borsuka są białe, niewielkie, ciemne uszy mają białe obrzeża, a po obu stronach głowy widać czarne, szerokie pręgi. Borsuk występuje prawie w całej Eurazji oraz w Jordanii, Izraelu, Syrii i Iranie. W Europie nie występuje na północnych krańcach Skandynawii, na wyspach Morza Śródziemnego oraz na północy europejskiej części Rosji.

Jaźwiec zasiedla różne tereny: od typowo leśnych po mozaikę polno-leśną, choć preferuje żyzne lasy liściaste. Przystosowuje się do antropogenicznych ...

Czytaj cały artykuł