Żubr [2]

Żubr (łac. Bison bonasus)

Seria: Zwierzęta świata
Nominał: 2 zł
Metal: (CuAl5Zn5Sn1) NG
Średnica: 27 mm
Waga: 8.15 g
Stempel: zwykły
Naklad: 1000000 sztuk
Rant: ośmiokrotnie powtórzony napis: NBP, co drugi odwrócony o 180 stopni, rozdzielony gwiazdkami
Dodatek: brak
Data emisji: 2013-10-24
Cena emisyjna: 2 zł
W centralnej części monety – wizerunki dwóch żubrów w otoczeniu naturalnym, oddzielone dekoracyjną powierzchnią lustrzaną. W dolnej części monety, wzdłuż otoku – nazwa zwierzęcia w języku polskim i łacińskim (ŻUBR – Bison bonasus).

Projektant: Dobrochna Surajewska
Wizerunek orła ustalony dla godła Rzeczypospolitej Polskiej. Po bokach orła oznaczenie roku emisji: 20-13, poniżej orła napis: ZŁ 2 ZŁ. W otoku napis: RZECZPOSPOLITA POLSKA, poprzedzony oraz zakończony sześcioma perełkami. Pod orłem, po prawej stronie, znak mennicy: M/W.

Projektant: Ewa Tyc-Karpińska

Porównywarka cen sklepowych

Jeśli chcesz mieć prezentowane wszystkie nazwy sklepów wykup abonament.
www.goldon.pl 2.46
2.79  
2.90  
www.alegan.pl 3.00
3.00  
www.monetyujurka.pl 3.00
3.00  
3.00  
3.40  
3.50  
www.e-numizmatyk.pl 3.50
3.79  
www.e-kolekcjoner.pl 4.00
4.00  
www.monety.gdynia.pl 4.00
www.numizmatyczny.pl 4.00
4.90  
www.supermonety.pl 4.99
5.00  
5.00  
www.enumizmatyczny.pl 7.00
www.monety24.net 9.00

Ceny aukcyjne i sklepowe

Jeśli chcesz mieć prezentowane wykresy cen aukcyjnych wykup abonament.

Ceny katalogowe

Jeśli chcesz mieć prezentowane wykresy cen katalogowych wykup abonament.

Statystyki inwestycyjne

Jeśli chcesz mieć prezentowane dane z tego działu wykup abonament.

Pomocnik inwestycyjny

Jeśli chcesz mieć prezentowane dane z tego działu wykup abonament.

Artykuł związany z monetą

Żubr (Bison bonasus)

Żubr jest największym ssakiem lądowym Europy, o ciężarze ciała dochodzącym u samców do niemal 1 tony. Gatunek ten żyje w stadach liczących do kilkudziesięciu osobników. Przewodnikami takich stad są stare, doświadczone samice. Żubry odżywiają się roślinami runa leśnego, trawami i turzycami rosnącymi na polanach śródleśnych, a także liśćmi, pędami i korą drzew. Mają bardzo dobry słuch i węch, nieco słabszy wzrok, potrafią biec z szybkością do kilkudziesięciu km/godz. i przeskakiwać przeszkody do wysokości 2 m. Żubry w stadzie nie obawiają się żadnych drapieżników, ale pojedyncze, słabsze osobniki – szczególnie pozostające poza stadem cielęta – mogą paść ofiarą wilków lub niedźwiedzi.

Gatunek ...

Czytaj cały artykuł