100 dukatów Zygmunta III [20]

100 dukatów Zygmunta III

Seria: Historia Monety Polskiej
Nominał: 20 zł
Metal: 925/1000 Ag
Średnica: 38.61 mm
Waga: 28.28 g
Stempel: lustrzany
Naklad: 18000 sztuk
Rant: gładki
Dodatek: selektywne złocenie
Data emisji: 2017-07-12
Cena emisyjna: 190 zł
W centralnej części monety – awers 100 dukatów Zygmunta III Wazy (selektywne złocenie). W dolnej części monety, po środku – awers monety 20-złotowej, stylizowany na awers współczesnych polskich monet obiegowych.
W centralnej części monety – rewers 100 dukatów Zygmunta III Wazy z wizerunkiem władcy (selektywne złocenie). W dolnej części monety, wzdłuż otoku – nazwa monety: 100 DUKATÓW ZYGMUNTA III.

Porównywarka cen sklepowych

Jeśli chcesz mieć prezentowane wszystkie nazwy sklepów wykup abonament.
www.coin24.pl 429.00
462.00  
www.goldon.pl 490.00
www.omega-numizmaty.pl 490.00
www.e-kolekcjoner.pl 569.00
574.99  

Ceny aukcyjne i sklepowe

Jeśli chcesz mieć prezentowane wykresy cen aukcyjnych wykup abonament.

Ceny katalogowe

Jeśli chcesz mieć prezentowane wykresy cen katalogowych wykup abonament.

Statystyki inwestycyjne

Jeśli chcesz mieć prezentowane dane z tego działu wykup abonament.

Pomocnik inwestycyjny

Jeśli chcesz mieć prezentowane dane z tego działu wykup abonament.

Artykuł związany z monetą

100 dukatów Zygmunta III

Panowanie Zygmunta III Wazy (1587–1632) to złoty okres w historii mennictwa polskiego. Działały wówczas różne mennice, do dawnych bowiem dołączyły nowe, z których najważniejsza mieściła się w Bydgoszczy. We wszystkich tych ośrodkach bito – z przerwami – wielkie ilości monet różnych nominałów. Na mennictwo oddziaływał jednak europejski kryzys ekonomiczny, w wyniku którego drobniejsze monety srebrne podlegały inflacji.

Kryzys nie dotknął jednak pełnowartościowych monet złotych. Nas tu szczególnie interesuje wybita w Bydgoszczy moneta o wadze stu dukatów. Autorem stempli do niej był znakomity medalier gdański Samuel Ammon (1591–1622) pochodzący z Schaffhausen w Szwajcarii. Na awersie przedstawił on zwrócone ...

Czytaj cały artykuł